The Mothers against violence

Wie zijn we?
Archief van publicaties
Projecten
Nieuwsbriven
Contacteer ons
Links
FAQ

Europa en Oezbekistan zijn absoluut verschillend, maar ze worden door een dunne draad van politiek verbonden. Die politiek laat twee gezichten zien. Wat is het ware gezicht van een euroambtenaar in relatie tot Oezbekistan?

 

Op 17 januari 2008 heeft de speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Centraal Azië, Pier Morrel,  Islam Karimov gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president van Oezbekistan. Hij merkte op dat de Europese Unie Oezbekistan beschouwt als een betrouwbare partner en graag verdere samenwerking met dit land wil verbreden.

Deze informatie is gepubliceerd op de officiële Oezbeekse internetsites. Van de kant van Pier Morrel volgden geen weerleggingen hiervan, waardoor die informatie de waarheid lijkt.

Naar onze mening komt de reactie van de Britse textielarbeiders, na 17 jaar, erg laat. Maar hopelijk is hun geweten nu wakker geschud. Terri Green, het hoofd van de administratie van het bedrijf Tesco Clothing, heeft verklaard dat het bedrijf vindt dat het gebruik van gedwongen kinderarbeid volledig ontoelaatbaar is en zolang deze praktijken in Oezbekistan blijven bestaan, wijst Tesco Clothing principieel het gebruik van Oezbekistaans katoen af voor hun textiel. Dit is een zeer vreemde houding.

Misschien ligt de reden hiervoor in het conflict tussen Rusland en Groot-Brittanië, want Karimov is, zoals bekend, de strategische partner van Poetin.

Terri Green verklaarde ook: "Wij probeerden drie jaar om Oezbekistaanse katoen die geproduceerd werd met gedwongen kinderarbeid van de markt te verwijderen. Daarnaast is de productie slecht voor het milieu en komt alleen ten goede aan de elite."

Als Tesco Clothing de aankoop van Oezbekistaans katoen stopt, zal dit, volgens de ambtenaren van het bedrijf, een ernstig effect hebben op de katoenindustrie.

 

Wij willen opmerken dat deze luide verklaring slechts lucht beweegt en niks oplevert. De Europese ambtenaren werken graag met China samen dat niet veel verschilt van Oezbekistan, Rusland en andere dictatoriale landen wat betreft de mensenrechten. Omdat europolitici de belangen van Europese zakenmensen of managers op het hoogste niveau behartigen, zullen Europa en Groot-Brittanië katoen van Rusland kopen, die Rusland eerst van Oezbekistan heeft gekocht. Niemand zal de bron van deze katoen willen verliezen, op welke manier die ook geoogst wordt. Het basisprincipe is namelijk dat economische belangen ondergeschikt zijn aan principes op moreel gebied.

 

Kinderen in Centraal Azië werken al jaren, niet alleen als katoenplukkers, maar ook als dragers, bedelaars of als vermaak. Het beleid van Islam Karimov veroorzaakt deze ongelukkige situatie en ook de elk jaar slechter wordende sociale en financiële positie van de Oezbekistaanse bevolking.

 

Het zou wenselijk zijn meer aandacht van de Europese media hiervoor te vragen. Zij zijn, zoals in Oezbekistan, ook van de overheid afhankelijk en de censuur is hier niet minder dan in Rusland of in Oezbekistan.